Hazenpeper met steeltjesstamppot

Ingrediënten

  • 1 kilo hazenschouder
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olie
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram spekblokjes
  • 3 plakken peperkoek
  • ½ Spaanse peper
  • 2 uien, fijngesneden
  • 125 gram champignons, in partjes
  • ½ prei, in ringetjes
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 100 gram zilveruitjes, uitgelekt
  • 1 fles rode wijn
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 theelepel oregano
  • 1 stukje foelie
  • 4 jeneverbessen
  • 4 kruidnagels
  • 800 gram aardappelen, geschild
  • 200 gram steeltjes of andijvie, gewassen en gesneden

Bereiding

  • Dep de hazenschouders droog en bestrooi ze met de bloem. Verhit de olie met de boter in een grote braadpan en bak hierin de schouders rondom bruin. Haal ze uit de pan.
  • Doe in het achtergebleven braadvocht de spekjes, ui en knoflook. En bak tot de ui glazig is. Voeg dan de andere groenten toe. Bak deze nog twee minuten mee.
  • Doe de haas terug in de pan en giet de fles wijn erbij. Voeg de peperkoek, de kruiden en de zilveruitjes toe. Breng aan de kook, doe dan de deksel op de pan en laat 1,5 tot 2 uur zachtjes pruttelen.
  • Als de boutjes gaar zijn: haal ze uit het kookvocht. Pluk, als ze nog lauwwarm zijn, het vlees van de botjes.
  • Kook in de tussentijd de inhoud van de pan in tot de gewenste dikte.
  • Doe het vlees terug in de pan en breng op smaak met zout en peper.
  • Maak van de aardappelen een puree en roer er op het allerlaatste moment de gesneden steeltjes doorheen.
  • Serveer de hazenpeper met de steeltjesstamppot.

door Gerard Reijmer op www.perswijn.nl (december 2014)
Foodteam

Bronvermelding: Foodteam
  Recept downloaden

Camino de Caza Almansa Garnacha Tintorera-Monastrell 2021

Een goede begeleider van wildschotels en kruidige gerechten moet krachtig zijn. Met volle, rijpe tannines, zodat ook smaakintense sauzen goed combineren. De geurintensiteit is ook belangrijk, want die bepaalt in sterke mate de lengte en kwaliteit van de afdronk.

8,5
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 8,5

Camino de caza', het jagerspad, leidt door zonnige akkers, langs bramenstruiken, pruimengaarden, cacao-aanplant, kreupelhout, een droog vallend vennetje en door tanninesporen.

10,65

Vanaf 12 flessen 9,80 per fles

Cantine Due Palme Salice Salentino Riserva Selvarossa 2019

Zuid-Italiaanse, houtgerijpte, donkerrode wijn met de geur van zwart fruit, vanille en krenten. Krachtig maar toch zacht van smaak. Heerlijk om zo te drinken, maar ook goed bij geroosterd vlees, wild en kaas.

Goud
Mundus Vini
2019
Gambero Rosso
2019
96
Luca Maroni
2019
Perswijn
2017
Perswijn: 4,5 sterren

Gestoofd fruit, kruidig, warm maar ook fris, hout, zacht, fijn opgevoed, zoethout, goed lang

21,90

Vanaf 12 flessen 20,08 per fles

Even geduld a.u.b.