De mooiste combinaties
met Elzaswijnen

Wijnen uit de Elzas zijn van alle markten thuis. Bij velen staan ze bekend als wijnen met een zoetje, maar in feite worden er diverse stijlen gemaakt. Van strakdroge, frisse Riesling tot sappige en rijke Pinot Noir en van weelderige Pinot Gris tot aromatische Gewurztraminer. Door dit brede scala aan smaken, zuur- en suikergehaltes, zijn de wijnen uit de Elzas gastronomisch breed inzetbaar. Je kunt er alle kanten mee uit.

De meeste wijnen uit de Elzas zijn gemaakt van één druivenras, en iedere druif heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken. We stellen ze even kort voor:

Pinot Blanc - zacht, rond en vriendelijk

Smaak: Appel, peer, pepertje, bloemig.
Past goed bij: Asperges, mosselen, romige kazen.
Over de Pinot Blanc: Een allemansvriend. Goed te combineren met eten, maar ook een perfecte aperitiefwijn. Voor Nederlanders dé aspergewijn.
Asperges

Choucroute de la mer

Riesling - fris, fruitig en verfijnd

Smaak: Tonen van citrus, bloemig en mineralig bij jonge Rieslings. Rijpe appel, honing en ananas bij rijpere Rieslings.
Past goed bij: Vis, asperges, schaal- en schelpdieren, wit vlees en gevogelte.
Over de Riesling: Kan enorm varieren in stijl. Mede door de hoge zuurgraad een wijn die lang te bewaren is. Wordt ook wel ‘De koning van de Elzas’ genoemd.

Muscat - aromatisch en fruitig

Smaak: Druiven, bloesem.
Past goed bij: Asperges, salades.
Over de Muscat: Muscat is bij uitstek de druif waarvan de wijn ook echt naar druiven smaakt. Het is een aromatische druif, die uitgesproken, geurige wijnen oplevert, die in de Elzas meestal droog zijn. Voor de Fransen dé aspergewijn.
Salade met asperges

Thaise Curry

Gewurztraminer - vol, krachtig, aromatisch

Smaak: Mango, lychee, rozen.
Past goed bij: Thaise curry, Munsterkaas.
Over de Gewurztraminer: Gewurztraminer is een zeer aromatische druif, die wijnen van droge tot zoete stijl geeft. Goed te combineren met spicy gerechten door zijn weelderige mondgevoel en extreme fruitigheid.

Pinot Gris - vol, stevig en exotisch

Smaak: Perzik, honing, kruidig.
Past goed bij: Multi-inzetbaar, past bij veel smaken en complexe gerechten. Drogere stijlen gaan goed bij rijkere gerechten als gevogelte of wit vlees in romige saus, varianten met meer restzoet gaan bijvoorbeeld mooi met foie gras, of spicy Thaise gerechten.
Over de Pinot Gris: Pinot gris geeft veelal wijnen die niet extreem geurig zijn, maar wel vol van body. Meestal zijn ze mild en zacht van smaak. Ideaal bij rijke gerechten dus.
Foie gras

Kaasfondue

Sylvaner - fris en subtiel

Smaak: Appel, peer, citrus.
Past goed bij: Kaasfondue, salades, asperges, schaaldieren, gegrilde vis
Over de Sylvaner: Een minder bekende Elzas-druif, die best wat meer aandacht zou mogen krijgen! Lichtere varianten doen het goed als aperitief, maar met z’n bittertje en rondere body is Sylvaner ook een ideale eetwijn.

Pinot Noir - fruitig en sappig

Smaak: Kersen, frambozen, viooltjes.
Past goed bij: Wit vlees, tonijn, paddenstoelen.
Over de Pinot Noir: De enige toegestane rode druif in witte wijn-streek Elzas. Geeft vaak lichte, sappige, fruitige wijnen, die ook goed licht gekoeld gedronken kunnen worden, bijvoorbeeld bij vis. De betere varianten zijn vaak houtgelagerd. Ook gebruikt in Crémant d’Alsace.
Tonijn

Domaine Fernand Engel Elzas Pinot Noir 2023

Lichtrode wijn uit de Franse Elzas, met een fris aroma van licht rood fruit. Dankzij de sappige smaak is deze wijn erg lekker als aperitief (wel even koelen). Ook goed bij koude schotels en vleeswaren.

15,85

Vanaf 12 flessen 14,53 per fles

Domaine Fernand Engel Elzas Réserve Pinot Blanc 2023

Franse witte wijn met een fijn, zoet en fruitig aroma en een droge, volle smaak. Erg lekker bij zowel koude visschotels als gepocheerde of gebakken (zee)vis.

15
Perswijn
2022
Perswijn: 15 punten

Appel, peer, kruidig, zuiver, fruitig, sappig, puur, lekker

12,45

Vanaf 12 flessen 11,41 per fles

Domaine Fernand Engel Elzas Pinot Gris Réserve 2022

Franse witte wijn met een karakteristiek kruidig, bloemig en fruitig aroma. Vol en aromatisch van smaak: heerlijk bij salades, lichte visgerechten of gevogelte. Ook erg lekker zo!

15,5
Perswijn
2021
Perswijn: 15,5 punten

Vol, zoet fruit, nectarine, vanille en nougat, rustiek, vulling, zuren, lengte, complex

14,95

Vanaf 12 flessen 13,70 per fles

Domaine Fernand Engel Elzas Réserve Gewurztraminer 2021

Geurige, droge witte wijn uit Frankrijk, met het aroma van rozen en rijp geel fruit. Dankzij zijn kracht goed te combineren met paté, klassieke aspergegerechten of gepocheerde vis.

15,5
Perswijn
2020
Perswijn: 15,5 punten

Zoete perzik, lychees, nootmuskaat, mooi zoet, bitters, rond, ontwikkeld

15,30

Vanaf 12 flessen 14,03 per fles

Domaine Loew Elzas Alsace 2022

Aromatische witte wijn met de geur van bloemen en een beetje muskaat. De smaak is zacht en vol. Hét klassieke Elzasser aperitief, maar ook prima bij oosterse gerechten en zoetwatervis.

14,5
Perswijn
2022
Perswijn: 14,5 punten

Bloemen, peer, meloen, druivig, lychee, zacht en sappig, mild, zoete stijl
9-
Hamersma
2021
De Grote Hamersma: 9-

Waaiert breed en nadrukkelijk uit, lardeert een en ander met een vetje om vervolgens precies en puntig te eindigen.

Domaine Fernand Engel Elzas Réserve Riesling 2021

Fruitige, droge witte wijn uit Frankrijk, met de geur van fruit en een pittige, frisse smaak. Een goede begeleider van frisse salades, gebakken vis of Elzasser zuurkoolschotel.

15,5
Perswijn
2021
Perswijn: 15,5 punten

Jong, petroleum, citrus, sappig, zoetzuur, charmant zoetje

13,65

Vanaf 12 flessen 12,51 per fles

Domaine Loew Elzas Cormier Pinot Gris 2020

Fraaie Franse witte wijn met een rijk aroma van ananas en perzik. De smaak is zacht en aromatisch. Lekker bij gepocheerde vis en kip- of kalfsgerechten met roomsaus.

93
Vinous
2020
Vinous: 93 punten

There's a balm-like texture. The exquisite balance comes across as almost dry. The finish offers melted butter and poached pear. (Off-Dry)
16
Perswijn
2018
Perswijn: 16 punten

Peer, gebakken appel, kruidig, amandelen, zoet, amandelspijs, honing, heel mooi
16,5
Jancis Robinson
2018
JancisRobinson.com: 16,5 punten

Coconut cream and pineapple. You'd need to pair this with something like lemon-drizzle cake or fruit-filled crêpes. It's still incredibly youthful!
Perswijn
2018
Perswijn: 4,5 sterren

Bloemen, peer, meloen, gele pruimen, krachtig en breed, subtiele zuren, mild zoetje
Even geduld a.u.b.